dimarts, 19 d’octubre del 2021

RECOMANACIONS LECTORES.

 

Ara que la biblioteca torna a estar activa! Us convidem a llegir les novetats que hem anat rebent. Avui us presentem quatre contes, quatre històries que us transportaran a llocs completament diferents i molt interessants.

 




EL MEU VAIXELL

Pel protagonista, el vaixell ve a ser com un company, com un peluix que l'acompanya sempre.

És una història inventada, subjectiva i escrita en primera persona, com un diari o una novel·la. El meu vaixell ve a ser una barreja acurada de realitat i ficció que cuida tots els ingredients del dibuix, però també del llibre, juntament amb una gran imaginació i amb un to confidencial...

Una gran tempesta i un naufragi marquen l'inici de la història, la història fictícia d'un lleial capità i el seu estimat navili mercant, Clementine, que durant gairebé mig segle -des de la seva construcció a principis de la dècada de 1930 fins al seu destí, va recórrer els ports del món sencer.

 

LA CASA DELS RATOLINS

La casa dels ratolins és un llibre d’aquells que poden donar molt de si en la lectura i el joc compartit. Un llibre que no passa gens desapercebut a les estanteries de la biblioteca, que creiem que us agradarà als més grans i als més petits.

L’origen del llibre és un objecte físic. L’autora va dedicar anys a construir i eixamplar progressivament una “casa dels ratolins” amb materials reciclats (robes antigues, botons, filferros, llums de bicicleta, taps, etc.) El resultat, sempre “en procés” és una casa amb més de cent habitacions i espais, tots molt decorats i atapeïts d’objectes. Una mena de gran casa de nines que ara s’exhibeix com una obra d’art a la Biblioteca Central d’Amsterdam.

El llibre està format per les fotografies d’aquest escenari que, d’altra banda, allotja un bon nombre de veïns ratolins. Els dos protagonistes són els petits Sam i Júlia, que viuen a la 3ª i 6ªplanta, respectivament. El text està format per les seves peripècies amunt i avall de l’edifici. Són textos curts, d’una o dues pàgines amb vivències quotidianes, com visitar una pastisseria, trobar una capseta dels tresors o enfrontar-se a una rata. Les fotografies són l’element més visible i essencial de l’obra. La presentació  és molt atractiva, un món imaginari on mentre seguim les aventures dels ratolins, ens familiaritzem amb la casa, els seus objectes i els seus habitants o es poden inventar altres diàlegs, històries i personatges.

Un llibre, doncs, que permet ser convidat en aquest món autosuficient que actua com una crida al joc. Se situa en la fascinació per la reproducció dels mons en miniatura. 


Us animeu?


QUAN LA SELVA DESAPAREIX

Una petita elefanta emprèn una aventura èpica per lluitar contra la desforestació i retrobar la seva família.

Un relat emocionant que ens empeny, de la mà dels animals de la selva, a passar a l’acció per salvar els boscos tropicals i canviar el rumb que està seguint la nostra civilització.

L’autora combina una narració àgil amb magnífiques il·lustracions i un enèrgic missatge de conscienciació ambiental.

El llibre duu el segell del Club del Petit Acti
vista
i està dedicat als joves activistes climàtics com Greta Thunberg, i vol sumar nous petits militants d’aquesta causa.

Conté una doble pàgina final amb informació visual sobre els boscos tropicals.


CAPGIRAT

«Un dia el món va començar a trontollar. Semblava que algú l’hagués sacsejat com una bola de neu de joguina [...] Quan el món va parar de tremolar, res havia canviat, però tot estava descol·locat.»

Tot i saber que el llibre es va concebre abans del 2020, es fa difícil no llegir Capgirat des de l’òptica de la pandèmia i el confinament. El moment històric que ens ha tocat viure primer ens va fer redescobrir les nostres cases, i ara ens empeny a seguir en una estranya normalitat que de normal en té ben poc.

És un llibre que visualment sorprèn i impacta.

Capgirat és una obra coral, amb personatges d’edats i procedència diversa, il·lustrats amb un estil molt realista que contrasta amb els elements arquitectònics impossibles.

L’autora enfila la història de la Caliua, aquesta gata que la veu narradora ha perdut i busca per i entre les pàgines. De fet, no és l'única: tots els personatges anònims han perdut alguna cosa arran d’aquest daltabaix.

I és que aquest podria ser el tema del llibre: el desconcert que vivim quan, de cop i volta, alguna cosa ens desestabilitza, per una pèrdua o senzillament perquè canvia.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada